Basbousa is een traditionele Egyptische griesmeelcake, geliefd in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Deze smeuïge cake wordt doordrenkt met sinaasappelsiroop en afgewerkt met amandelen. Perfect als nagerecht bij een feestelijke maaltijd.
Info
Soort: Nagerecht Aantal: 2 personen Bereiding: 80 minuten
Ingrediënten
0.75 sinaasappel
50 gram griesmeel
62.5 gram kristalsuiker fijn
0.5 theelepel bakpoeder
62.5 gram Griekse yoghurt
12.5 milliliter zonnebloemolie extra voor invetten
13.75 gram garneeramandelen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de ovenschaal in. Boen 1 sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf. Pers alle sinaasappelen uit. In totaal heb je 250 ml sinaasappelsap nodig.
Meng in een kom het griesmeel, 150 g suiker en het bakpoeder. Voeg de yoghurt, sinaasappelrasp, olie en 100 ml sinaasappelsap toe. Meng tot een glad beslag.
Giet het beslag in een ingevette ovenschaal en strijk de bovenkant glad. Versier de bovenkant met een mooi patroon van de amandelen. Druk ze licht in het beslag, met de bolle kant naar boven.
Bak de cake 35 min. in het midden van de oven tot hij goudgeel is. Haal uit de oven en prik met een satéprikker gaatjes in de cake.
Breng intussen de rest van het sinaasappelsap (150 ml) met de rest van de suiker (100 g) en 50 ml water aan de kook. Laat 10 min. zachtjes koken tot de siroop iets indikt.
Giet de warme siroop over de hete cake, zodat deze volledig wordt opgenomen. Laat 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur. Snijd de cake in ruiten of vierkanten en serveer op een schaal.
Vervang voor een frisse kick 50 ml sinaasappelsap door 50 ml citroensap.
Liever minder zoet? Halveer dan de suiker in de siroop of gebruik ongezoet sinaasappelsap.
Soms heeft u geen uitgebreid diner nodig, maar juist een eenvoudige, smaakvolle maaltijd die u snel op tafel zet. Deze geroosterde courgettesalade met(...)
Heeft u groene vingers of plant u gewoon elk jaar wat bloemen op uw balkon? Dan heeft u vast wel eens gehoord van de term “IJsheiligen”. Maar wat (...)
Op 12 mei is het dag van de verpleging een dag waarop we stilstaan bij al die mensen die zich dagelijks met liefde inzetten voor zorg aan anderen. Ve(...)
Annie M.G. Schmidt. Alleen haar naam al tovert een glimlach op het gezicht. Haar verhalen, gedichten en liedjes hebben generaties gevormd, verrast en (...)
Soms heeft u geen uitgebreid diner nodig, maar juist een eenvoudige, smaakvolle maaltijd die u snel op tafel zet. Deze geroosterde courgettesalade met(...)
Heeft u groene vingers of plant u gewoon elk jaar wat bloemen op uw balkon? Dan heeft u vast wel eens gehoord van de term “IJsheiligen”. Maar wat (...)
Op 12 mei is het dag van de verpleging een dag waarop we stilstaan bij al die mensen die zich dagelijks met liefde inzetten voor zorg aan anderen. Ve(...)
Annie M.G. Schmidt. Alleen haar naam al tovert een glimlach op het gezicht. Haar verhalen, gedichten en liedjes hebben generaties gevormd, verrast en (...)
Soms heeft u geen uitgebreid diner nodig, maar juist een eenvoudige, smaakvolle maaltijd die u snel op tafel zet. Deze geroosterde courgettesalade met(...)
Heeft u groene vingers of plant u gewoon elk jaar wat bloemen op uw balkon? Dan heeft u vast wel eens gehoord van de term “IJsheiligen”. Maar wat (...)
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat u ermee instemt.Ok