Het is al lang verleden tijd dat bedrijven alleen de voorkeur geven aan een perfect passend diploma voor een functie. Specifieke vaardigheden daartegenin zijn uiteraard belangrijker. Wat alleen maar mooi is, want, stel nou dat u in een breedvoerige functie jarenlang in 1 bedrijf uitstekend gefunctioneerd hebt, u up-to-date bent in uw vakgebied tot aan de laatste vernieuwing, maar het diploma dat u heeft komt niet overeen…. Een soort nachtmerrie waarvan we gelukkig weten dat het niet zo werkt.
Om erachter te komen welke vaardigheden een potentiële werknemer bezit wordt gebruik gemaakt van wervingsmethoden die meer up to date zijn en die met name specifiek voor het bedrijf nodig zijn. We kennen online vaardigheidstesten, waarbij te denken valt aan persoonlijkheids- of taaltesten. Dan zijn er testen om te zien over welke zogeheten ‘soft skills’ u bezit. Zo zijn er technische testen om te zien of iemand overweg kan met codereren op een website of dat iemand algoritme-oefeningen goed begrijpt. En weer een stapje dichterbij zijn de testen om te zien in hoeverre iemand het programma Excel beheerst, data kan analyseren. De rij kan zo nog wel even door gaan, want we hebben onderwerpen als creativiteit en verkoop- en klantenservicetests nog niet genoemd.
Dan is er nog de inzet van kunstmatige intelligentie (AI) om de vaardigheden van kandidaten nauwkeuriger te beoordelen. In dit artikel kunt u daar meer over lezen.
1. Technologische vooruitgang: Technologie verandert snel, vooral in IT, softwareontwikkeling en data-analyse. Bedrijven zoeken kandidaten die snel nieuwe tools leren en zich aanpassen aan evoluerende technologieën.
2. Praktische vaardigheden boven formele opleiding: Bedrijven geven steeds vaker de voorkeur aan kandidaten met specifieke vaardigheden, zelfs zonder diploma, via praktische tests, projecten of portfolio’s.
3. Opleidingen zijn niet altijd representatief: Diploma’s weerspiegelen niet altijd de werkelijke vaardigheden van een persoon. Vaardigheden zoals probleemoplossend vermogen en creatief denken zijn vaak belangrijker.
4. Vaardigheidsevaluaties en technische tests: Zoals hier al even benoemd gebruiken bedrijven technische assessments zoals coding challenges en data-analysetests om de capaciteiten van kandidaten direct te testen.
5. Meer diversiteit aan kandidaten: Bedrijven kunnen een breder scala aan kandidaten aantrekken door te focussen op vaardigheden in plaats van diploma’s, wat de diversiteit vergroot. Dit is natuurlijk ook goed nieuws voor u mocht u een switch willen maken.
6. Flexibiliteit en adaptatie: Vaardigheidsevaluaties helpen bedrijven flexibeler te zijn, met kandidaten die snel nieuwe technologieën leren en zich kunnen aanpassen aan veranderingen.
• Technische vaardigheden: Coderen (bijvoorbeeld Python, JavaScript, Java), data-analyse, cloud computing, netwerken, systeembeheer, enz.
• Probleemoplossend vermogen: Het vermogen om nieuwe oplossingen te vinden voor complexe vraagstukken.
• Creatief en innovatief denken: Vooral belangrijk in sectoren waar nieuwe ideeën en technologieën continu in opkomst zijn.
• Teamwork en communicatie: Zelfs in technische rollen is het vermogen om goed samen te werken met anderen en effectief te communiceren van groot belang.
Kortom, goed nieuws voor als u nog uw carriéreswitch wilt maken, maar niet kunt investeren in een hele opleiding!