De zomer is aanstaande, nog een paar dagen en het is zo ver, tijd om onze stroeve knoken weer op te warmen, lekker naar buiten, terrasje pakken, zonnetje op de bol. Alles natuurlijk ‘met mate’, want als wij niet oppassen halen wij de winter niet.
Althans, als u de media moet geloven. Is de aanstaande zonnebrand doem niet over ons heen gestort, dan zijn het wel de overvloedige aantallen pollen die ons de adem benemen of de uitdroging door onvoldoende vochtinname. En de grootste bedreiging? Dat zijn wel onze soort en leeftijdgenoten! Hoe ik daar bij kom? Vanaf het moment dat wij meer naar buiten gaan komen wij meer ‘soortgenoten’ tegen, waarbij het mij opvalt dat, in welke context dan ook, het eerste half uur altijd gebruikt wordt om alle kwalen de revue te laten passeren. Iedereen boven de 50 heeft sowieso het PHPD syndroom, pijntje hier, pijntje daar, dat is nou eenmaal een gegeven als u ‘over uw top bent’. De vraag is, moet u daar nou altijd zo veel aandacht aan geven? Het drukt u iedere keer weer op uw sterfelijkheid en uw imperfectie. Dát weten wij inmiddels toch wel.
Feit is dat er over praten ook enige rust geeft, de bevestiging dat anderen óók allemaal wat hebben, sommigen gelukkig zelfs iets dat erger is. Een soort ‘bestaansbevestiging’ dus, dit is mijn ‘tribe’, hier hoor ik bij. Ik wil niet té filosofisch zijn en toch…
Er is méér… Het verleden is het grootste deel, daar valt veel over te vertellen, vooral veel mooie en leuke verhalen. Natuurlijk is er ook de donkerdere kant, wij hebben allemaal zo’n kant, écht allemaal, ga daar maar van uit. Daar in te blijven hangen (er steeds maar weer op terugkomen, er over blíjven praten) is níet gezond, studiebollen onder ons zullen dat beamen. Zó ongezond dat het PHPD syndroom daardoor kan intensiveren. Dat wilt u toch niet? Dóe dat dan ook niet!
Praat over wat je van het verleden geleerd hebt en wat er mee gedaan, maak en praat over plannen die u heeft voor de toekomst, over de zonnige kant, die is er namelijk óók altijd.
Soms lukt het mij om voor aanvang van een wandeltocht, een partijtje tennis, golf of wat dan ook een ‘rondvraag’ te stellen; “waar heeft u plezier aan beleefd, om moeten lachen, wat was er leuk de afgelopen week”? Soms werkt het en het effect is verbluffend, iedereen is dan in een ‘versterkende’ stemming, wordt vrolijker en heeft er meer zin in. Mooi experiment, waard om eens te testen, toch?
Laat de zomer maar komen.
Dit artikel is een bijdrage van Constant Lamp.
Constant is in het dagelijks leven trainer en coach en neemt ons in zijn artikelen mee in herkenbare situaties die ons allemaal kunnen overkomen.