Publicatiedatum: 21 juni 2024
Nederland staat bekend om zijn unieke en levendige cultuur, vooral tijdens grote sportevenementen zoals het Europees Kampioenschap (EK) Voetbal. Het EK is een tijd waarin de Nederlandse identiteit in al haar kleuren en vormen tot uiting komt. Dit artikel verkent de cultuur in Nederland tijdens het EK, met bijzondere aandacht voor de “oranje straat” in Den Haag en andere typisch Nederlandse tradities die je nergens anders ter wereld ziet.
De Haagse Marktweg is de mooiste oranjestraat van Nederland
Een van de meest iconische symbolen van Nederlandse voetbalgekte tijdens het EK is de “oranjestraat.” In Den Haag, maar ook in veel andere steden en dorpen, worden hele straten versierd met oranje vlaggen, spandoeken en ballonnen. Deze straten zijn een visueel feest en tonen de echte steun voor het Nederlands Elftal. De bewoners van deze straten werken samen om hun buurt om te toveren in een oranje paradijs.
Den Haag, als politieke hoofdstad van Nederland, heeft enkele van de meest indrukwekkende oranje straten. Buurten zoals de Schilderswijk en Transvaal staan bekend om hun uitbundige versieringen. De bewoners komen samen om te versieren en zorgen ervoor dat iedere wedstrijddag een feestdag is.
Typisch Nederlandse tradities tijdens het EK
Naast de oranje straten zijn er nog andere tradities die het EK kijken in Nederland uniek maken.
- Oranje kleding en accessoires: tijdens het EK kleurt heel Nederland oranje. Dit gaat verder dan alleen de supporters in het stadion. Mensen dragen oranje shirts, hoeden, sjaals en zelfs gekleurde pruiken. Supermarkten en andere winkels verkopen speciale EK-producten in oranje verpakking, van snacks tot drankjes. De Albert Heijn heeft dit jaar onderzetters die u kunt sparen, de Plus heeft ook weer uitgepakt, namelijk met het “buurthempie”. Al met al maken de supermarktketens er altijd een feestje van.
- Kijkfeesten en groot scherm evenementen: in veel Nederlandse steden en dorpen worden grote schermen opgezet op pleinen en in parken waar mensen samenkomen om de wedstrijden te bekijken. Deze kijkfeesten zijn sociale evenementen waarbij vrienden en familie samenkomen, vaak gepaard gaand met muziek, eten en drinken. De bekendste locaties voor dergelijke evenementen zijn het Museumplein in Amsterdam en het Wilhelminaplein in Rotterdam.
- Typisch Nederlandse snacks en dranken: tijdens het EK genieten Nederlanders van hun favoriete snacks zoals bitterballen, stroopwafels en haring. Ook wordt er vaak bier gedronken, meestal Heineken, dat een synoniem is geworden voor Nederlandse voetbalwedstrijden. Veel gezinnen en vrienden organiseren barbecues of borrels tijdens de wedstrijden.