Glaucoom is een oogziekte waarbij langzaam steeds meer zenuwcellen in het oog afsterven, wat uiteindelijk tot blindheid kan leiden. In Maastricht hebben onderzoekers ontdekt dat u deze afsterving kunt stoppen als u op tijd ingrijpt. Ze hebben dit proces vergeleken met het bouwen van een dam in een rivier: als je dit doet voordat de cellen echt sterven, kunnen de energiefabriekjes in de zenuwcellen (de mitochondriën) weer gaan werken en kan de cel zichzelf herstellen.
Om dit verder te onderzoeken, kweken de onderzoekers nu menselijke oogzenuwcellen in het laboratorium. Ze willen zien of de kapotte energiefabriekjes kunnen herstellen en welke stoffen of voedingsmiddelen daarbij kunnen helpen. Ze richten zich met name op stoffen zoals vitamine B3 (te vinden in vlees, vis en volkorenproducten), melatonine (te vinden in bananen, noten en tomaten) en resveratrol (te vinden in druiven), omdat deze bekend staan om hun positieve invloed op de mitochondriën in cellen.
Als de onderzoekers hoopvolle resultaten vinden in hun laboratoriumstudies, willen ze deze stoffen vervolgens testen bij mensen met glaucoom in klinische onderzoeken. Het doel is om de natuurlijke herstelkracht van de oogzenuwcellen te versterken, zodat hopelijk minder cellen afsterven en blindheid voorkomen kan worden. Dit zou een belangrijke stap vooruit zijn in de behandeling van deze progressieve oogziekte, waarbij vroegtijdig ingrijpen essentieel is om verdere schade aan het gezichtsvermogen te voorkomen.
Dit onderzoek is mede mogelijk zijn gemaakt door de donateurs van het Oogfonds.