Als vijftigplusser bent u waarschijnlijk niet onbekend met de uitdagingen van het moderne leven, en helaas geldt dat ook voor de steeds geavanceerdere oplichtingspraktijken. Het is essentieel om op de hoogte te blijven van de nieuwste trucs die fraudeurs gebruiken om ervoor te zorgen dat u veilig en wel blijft. Hier zijn enkele recente voorbeelden van oplichting en hoe u uzelf kunt beschermen.
1. Deurverkoop
Een bekende truc van oplichters is nog steeds de verkooppraatjes aan de deur. Ze kunnen zich voordoen als vriendelijke buren die een lokale activiteit organiseren, zoals een scootmobieltocht. Terwijl ze een praatje maken, halen ze plotseling waardeloze producten tevoorschijn, bewerend dat ze een speciale aanbieding hebben. Wees sceptisch tegenover ongevraagde aanbiedingen aan de deur en laat u niet verleiden tot het betalen voor iets wat later minder waardevol blijkt te zijn dan het lijkt.
2. De binnensluiper
Oplichters worden steeds inventiever, en soms opereren ze in duo’s. Eén persoon leidt u af terwijl de andere uw huis binnensluipt op zoek naar waardevolle spullen. Ze kunnen zich voordoen als nieuwe buren, medewerkers van de woningbouwvereniging, energiemaatschappij of zelfs als wijkagent. Wees uiterst voorzichtig met vreemden die ongevraagd uw huis binnen willen komen en verifieer altijd hun identiteit voordat u ze toegang verleent.
3. Pinnen voor nepbezorging
Met de toename van online winkelen proberen oplichters ook hier een graantje van mee te pikken. Ze kunnen aan uw deur verschijnen met een zogenaamde bezorging, zoals een pakket of een tegoedbon. Vriendelijkheid en overtuigingskracht zijn hun wapens. Let op: als ze vragen om slechts één euro te pinnen, wees dan op uw hoede. Tijdens het betalen wordt de pincode verwisseld, waardoor de oplichter toegang krijgt tot zowel de pincode als de pinpas.
4. Het klusbedrijf voor noodgevallen
In urgente situaties hebt u snel hulp nodig, maar oplichters maken daar misbruik van. Malafide klusbedrijven kunnen onredelijk hoge rekeningen presenteren voor spoedhulp. Let op de bedrijven die als eerste verschijnen als u online zoekt naar hulp. Maak duidelijke afspraken over kosten voordat u akkoord gaat met hun diensten.
Bescherm uzelf tegen oplichting
Oplichters kunnen er heel betrouwbaar uitzien, dus wees terughoudend met het verstrekken van geld of informatie aan onbekenden aan de deur. Gebruik bijvoorbeeld een kierstandhouder om te zien wie er voor de deur staat zonder deze volledig te openen. Bij twijfel, bespreek de situatie met een vertrouwde bekende voordat u actie onderneemt. Onthoud: laat nooit zomaar iemand in uw huis. Uw veiligheid staat voorop.