Het aantal nieuwe coronabesmettingen door een nieuwe variant blijft hoog, maar is gestabiliseerd, meldt de NOS op basis van de nieuwste cijfers van het RIVM. In de week van 15 tot 21 juli nam het aantal virusdeeltjes in het rioolwater met 4 procent toe, vergeleken met een toename van 18 procent de week ervoor. Het aantal ziekenhuisopnamen blijft laag, met gemiddeld 18 opnames per dag.
Het RIVM analyseert rioolwater van meer dan 300 locaties in Nederland om de verspreiding van het virus te monitoren. Door de FLiRT-variant is er sprake van de grootste zomerse opleving sinds 2022. Dankzij vaccinaties en eerdere besmettingen worden de meeste patiënten minder ziek, maar risicogroepen kunnen nog steeds ernstige klachten krijgen.
De FLiRT-variant is een verzamelnaam voor een aantal sub varianten van het coronavirus. Deze varianten zijn gemuteerde vormen van het oorspronkelijke virus en hebben geleid tot de grootste zomerse opleving van besmettingen sinds 2022.
De meeste mensen die besmet raken met de FLiRT-variant worden minder ziek dan bij eerdere varianten. Dit is voornamelijk te danken aan vaccinaties en eerdere besmettingen die hebben bijgedragen aan een bepaalde mate van immuniteit. Echter, mensen in risicogroepen, zoals ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen, kunnen nog steeds ernstige klachten krijgen. De symptomen variëren van milde verkoudheidsklachten tot meer ernstige respiratoire problemen. Daarnaast bestaat het risico op long covid, waarbij mensen langdurig klachten houden na de infectie.
Ja, het is aan te raden om een zelftest te doen als u klachten heeft die duiden op het virus, zoals koorts, hoesten, verlies van smaak of geur, en ademhalingsproblemen. Ook als u in contact bent geweest met iemand die positief getest is, is het verstandig om een test te doen, zelfs als u geen symptomen heeft.
Bron: NOS