U heeft wellicht al het nodige geregeld voor uw traditionele nalatenschap, maar hebt u ook nagedacht over uw digitale erfenis? Wat gebeurt er met uw sociale media-accounts? Kan iemand zomaar toegang krijgen tot al uw telefoongegevens? En wie erft uw digitale valuta? Deze vragen zijn van belang in een tijdperk waarin ons leven steeds meer digitaal plaatsvindt.
Recentelijk, in december 2021, bepaalde de Nederlandse rechter dat Microsoft erfgenamen toegang moet verschaffen tot het account van een overledene. Deze zaak onderstreept dat ons digitale leven, naast ons ‘gewone’ leven, van grote waarde kan zijn voor onze nabestaanden. Maar hoe kunt u ervoor zorgen dat dit digitale erfgoed goed wordt geregeld?
In dit artikel gaan we dieper in op het beleid van enkele grote digitale serviceproviders: Google, Microsoft, Apple en Meta (voorheen Facebook). Deze bedrijven beheren populaire producten zoals Windows, IOS, Android, Gmail, YouTube en diverse social media-platforms zoals Instagram, Facebook en WhatsApp. Het is mogelijk dat u dagelijks gebruikmaakt van producten van deze ondernemingen zonder u hier volledig van bewust te zijn.
Digitale bezittingen kunnen verschillende vormen aannemen, van foto’s en belangrijke documenten in de cloud tot social media-accounts. Aangezien steeds meer bankzaken digitaal worden afgehandeld, is het essentieel om ook uw digitale nalatenschap te overwegen.
Het regelen van uw digitale nalatenschap is een verstandige stap naast uw traditionele erfenis. Het kan echter een uitdaging zijn voor nabestaanden, aangezien digitale serviceproviders niet altijd zonder meer toegang verlenen tot alle gegevens. Gelukkig denken deze bedrijven steeds vaker na over hoe ze op een respectvolle manier kunnen omgaan met het overlijden van een gebruiker.
Laten we eens kijken naar de mogelijkheden die elke genoemde aanbieder biedt voor uw digitale nalatenschap:
Meta (Facebook en Instagram): u heeft de mogelijkheid om uw account om te zetten in een herdenkingspagina, het online te laten voortbestaan of het te laten verwijderen na uw overlijden. U kunt zelf instellen wie de contactpersoon is na uw overlijden, maar deze persoon heeft wel een overlijdensakte nodig.
Apple: Apple heeft de functie ‘erfeniscontact’, te vinden onder ‘wachtwoord en beveiliging’. U kunt een vertrouwde contactpersoon aanwijzen die na uw overlijden toegang krijgt tot uw gegevens via iCloud. Deze toegang vereist een kopie van de overlijdensakte als bewijs.
Google: bij Google, bekend van Android-telefoons en online platforms zoals Gmail en YouTube, kunt u inactiviteitsvoorkeuren instellen. Hiermee geeft u aan na hoeveel maanden van inactiviteit Google iemand mag informeren en welk deel van uw gegevens mag worden vrijgegeven. Bij gebrek aan actie verwijdert Google uw account na twee jaar inactiviteit.
Microsoft: Microsoft meldt dat het vanwege privacy en wettelijke voorschriften geen informatie kan verstrekken over welk account dan ook. Het account wordt automatisch gesloten na twee jaar inactiviteit, ongeacht het overlijden van de gebruiker.
In sommige gevallen bieden notarissen de mogelijkheid om een ‘social media executeur’ te benoemen in uw testament. Deze executeur krijgt toegang tot uw toegangscodes. Hoewel dit een optie is, is het minder voor de hand liggend wanneer digitale serviceproviders al voorzieningen hebben voor digitale nalatenschap.
Tot slot is het belangrijk om na te denken over situaties waarin u wellicht nog aanwezig bent, maar niet in staat bent om alles zelf te regelen, zoals bij dementie. Een notariële volmacht kan hierbij van dienst zijn, waarbij u een paragraaf over digitale bezittingen kunt toevoegen aan uw levenstestament naast uw traditionele testament.
Het regelen van uw digitale nalatenschap vergt wellicht wat tijd en aandacht, maar het is een waardevolle stap om ervoor te zorgen dat uw digitale leven op een respectvolle manier wordt behandeld na uw overlijden. Denk er dus goed over na en neem de nodige stappen om uw digitale erfenis te beschermen.