Juridische zaken goed regelen geeft rust – voor uzelf én uw naasten. Dit artikel helpt u op weg met drie belangrijke bouwstenen: een actueel testament, volmachten voor als u zelf niet meer kunt handelen, en inzicht in erfbelasting. Een goede voorbereiding nu kan veel zorgen schelen later.
1. De eerste stap: Actueel testament en erfplan
Een testament bepaalt wie uw bezittingen ontvangt na uw overlijden en helpt om onduidelijkheden te voorkomen.
Testament– Een officieel document waarin u bepaalt wie uw bezittingen krijgt na uw overlijden.
Erfgenamen– Personen die recht hebben op (een deel van) uw bezittingen, volgens uw testament of de wet.
Legaat– Een specifiek object of bedrag dat u nalaat aan een begunstigde in uw testament.
2. Volmachten en zorgvolmachten
Ook is het belangrijk om na te denken over wie namens u mag handelen als u dat zelf niet meer kunt. Met een volmacht geeft u iemand het recht om namens u beslissingen te nemen, bijvoorbeeld over geldzaken of medische zorg.
Volmacht – Het recht om namens iemand anders beslissingen te nemen, bijvoorbeeld op financieel of medisch gebied.
Zorgvolmacht – Een specifieke volmacht waarmee u iemand de bevoegdheid geeft om medische beslissingen voor u te nemen als u dat zelf niet kunt.
Bewindvoerder– Iemand die door de rechtbank wordt aangesteld om uw financiën of goederen te beheren als u dat zelf niet meer kunt.
3. Erfbelasting en successierechten
Bij het overlijden van een dierbare komt vaak de vraag naar voren: hoeveel erfbelasting moet er betaald worden? Een goed begrip van de regels helpt om verrassingen te voorkomen.
Waar te vinden?
Belastingdienst.nl – Gedetailleerde informatie over erfbelasting en de geldende tarieven.
Erfrechtnederland.nl– Praktische informatie over hoe erfbelasting wordt berekend en mogelijke vrijstellingen.
Rijksoverheid.nl– Legt uit welke regels er gelden voor erfbelasting en hoe u belasting kunt besparen.
Erfbelasting– De belasting die u moet betalen over de bezittingen die u van een overledene erft.
Successierechten – Een oudere term voor erfbelasting; het verwijst naar dezelfde heffing over een erfenis.
Vrijstelling – Het bedrag dat u mag erven zonder dat u erfbelasting hoeft te betalen. Dit verschilt per relatie, bijvoorbeeld tussen ouders en kinderen.
Met deze drie bouwstenen hebt u een stevige basis om belangrijke juridische keuzes goed voor te bereiden. In vervolgartikelen gaan we dieper in op onderwerpen zoals het levenstestament, het voorkomen van familieconflicten, en manieren om erfbelasting slim te beperken. Bij twijfel: neem altijd contact op met een notaris of juridisch adviseur.
Bent u vastgelopen met een DigiD? Heeft u vragen over toeslagen, belastingen of gemeentelijke regelingen? Komt u ergens anders niet uit bij de digital(...)
Het indienen van uw belastingaangifte kan een ingewikkelde taak lijken, maar met de juiste voorbereiding wordt het een stuk eenvoudiger. Elk jaar moet(...)
Soms is het helemaal helder dát u aangifte moet doen bij de Belastingdienst. Maar aangezien de regels per situaties weer anders liggen, kan het elk j(...)
Voor de meeste mensen zijn belastingen niet het meest plezierige taakje. Wellicht kunnen we met wat informatie het u wel duidelijker maken. We hebben (...)
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als u doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat u ermee instemt.Ok