Iedereen speelt een cruciale rol in het verminderen van CO2-uitstoot door thuis duurzame energie te gebruiken. Financiële prikkels, zoals subsidies, ondersteunen individuen en coöperaties bij het opwekken van hun eigen groene energie. Bovendien bieden energieleveranciers de mogelijkheid om gebruik te maken van groene stroom en groen gas.
Zelf duurzame energie opwekken: hoe en waarom?
Deelnemen aan lokale energieprojecten
Als er een duurzaam energieproject in de buurt is, zoals een windturbine of zonnepark, kunt u soms deelnemen en profiteren. De mogelijkheden variëren per project, maar deelname biedt een directe bijdrage aan lokale duurzame initiatieven.
Duurzame energie via een energieleverancier
Voor degenen die geen duurzame energie thuis kunnen opwekken, kunnen bij hun energieleverancier groen gas en groene stroom inkopen. Daarmee kunt u ervoor zorgen dat bedrijven meer duurzame energie gaan opwekken.
Groene stroom en groen gas: kosten en stimuleringsregelingen
Groene stroom is energie uit duurzame bronnen, zoals zon en wind. Groene stroom is duurder dan elektriciteit opgewekt uit kolen, aardolie of aardgas (grijze stroom). Hoewel groene stroom duurder is dan grijze stroom, wordt groene stroom ondersteund door overheidssubsidies. Groen gas, geproduceerd uit biomassa, wordt aangemoedigd door de stimuleringsregeling duurzame energie (SDE++). De overheid heeft als doel met de SDE++ om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 verminderen met ten minste 55% ten opzichte van 1990. De subsidieregeling SDE++ draagt hieraan bij. Met deze subsidie stimuleren we bedrijven en non-profitorganisaties om grootschalig hernieuwbare energie op te wekken en de uitstoot van CO2 te verminderen. Zo zorgen we ervoor dat de energietransitie in Nederland haalbaar en betaalbaar blijft. Met energietransitie bedoelen we de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzaam opgewekte energie. (SDE++: Oriënteren, z.d.)
(Bron: Rijksoverheid, 2023)