Publicatiedatum: 29 februari 2024
Er zijn natuurlijke meerdere belangrijke cijfers bekent over uw gezondheid: uw gewicht, uw bloeddruk, uw cholesterol- en bloedsuikerniveaus. Er mist er nog een aan deze lijst: uw hartslag. Als het te laag of te hoog is kan dit wijzen op hartproblemen. Maar het kan ook ingewikkeld zijn, omdat uw hartslag beïnvloed kan worden door veel verschillende dingen, waaronder omgevingsomstandigheden zoals warmte, vochtigheid of kou. Hier is een kijkje naar wat een ideale hartslag is en wat een te hoge of te lage hartslag voor u kan betekenen.
Wat is een normale hartslag?
Een normale hartslag in rust ligt tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Tijdens uw slaap is uw hartslag het laagst. De hartslag kan dan teruglopen naar minder dan 50 slagen per minuut, dit is dan normaal. Bij inspanning gaat de hartslag juist omhoog. Dan kan de hartslag oplopen naar 160 tot 180 slagen per minuut. Hoe zwaarder de inspanning, hoe hoger de hartslag. (Bron: Hartstichting)
Hartslag in cijfers
- Rust: 60 en 100 slagen per minuut
- Atleten: kunnen een lagere rusthartslag hebben
- Gemiddelde trainingen: 50% – 70% van het maximum voor uw leeftijd
- Intensieve trainingen: 70% – 85% van het maximum voor uw leeftijd
- Maximale hartslag: ongeveer 220 min uw leeftijd
(Bron: American Heart Association)
Sommige cardiologen zeggen hoe lager, hoe beter. Als u sportief bent en zeer goed getraind, hoeft u u geen zorgen te maken als uw rusthartslag slechts 45 slagen per minuut is. (Lance Armstrong had naar verluidt ooit een rusthartslag van slechts ongeveer 32 slagen per minuut.)
Wat betekent een te snelle of te langzame hartslag?
Als u geen professionele sporter bent, is het waarschijnlijk dat uw arts wil onderzoeken waarom uw hartslag te snel of te langzaam is. Er zijn enkele medische redenen waarom uw hartslag hoog kan zijn. Deze omvatten:
- Schildklierziekte: Als u last heeft van hyperthyreoïdie, wat betekent dat uw lichaam te veel schildklierhormoon produceert, zal uw hart harder en sneller kloppen, en kunt u abnormale hartritmes ervaren.
- Bloedarmoede: Bloedarmoede, of een laag ijzergehalte in het bloed, neemt toe met de leeftijd: ongeveer 7 procent van mannen en vrouwen tussen de 65-74 jaar heeft het, evenals ongeveer 40 procent van mannen en 22 procent van vrouwen ouder dan 85 jaar. IJzer is nodig om zuurstof door het lichaam te transporteren. Als u bloedarmoede heeft, pompt uw hart meer bloed rond om het gebrek aan zuurstof te compenseren.
- Atriumfibrillatie: Deze aandoening, die een onregelmatig en snel hartritme veroorzaakt, komt vaker voor met de leeftijd. Het komt voor bij ongeveer 4 procent van de mensen in hun jaren ’60 en kan stijgen tot ongeveer 17 procent bij mensen ouder dan 80. Tijdens atriumfibrillatie slaan de boezems van uw hart, of de bovenste kamers, heel onregelmatig, wat hartkloppingen, kortademigheid en zwakte kan veroorzaken.
- Bepaalde OTC-medicijnen: Als u een vrij verkrijgbaar medicijn heeft ingenomen dat pseudo-efedrine bevat (zoals Sudafed), kunt u een verhoogde hartslag ervaren. Deze effecten zijn meestal tijdelijk en verdwijnen zodra u stopt met het nemen van deze medicijnen.