Wanneer uw kind de stap maakt naar het vmbo, mbo, hbo of uit huis gaat, begint er voor zowel hen als voor u een nieuwe fase. Het moment waarop de verantwoordelijkheden verschuiven van u naar uw kind. Waar u vroeger als opvoeder alles bepaalde, komt nu het moment waarop u meer de rol van coach op zich neemt. Dit kan best wennen, maar het biedt tegelijkertijd een geweldige kans om samen met uw kind te ontwikkelen en niet te vergeten: uw kind te zien groeien!
Het coachen van uw kind is niet altijd gemakkelijk, vooral als het gaat om het geven van vrijheid en het loslaten van controle. Als coach biedt u ruimte voor de keuzes van uw kind, terwijl u hen helpt zelfstandigheid en verantwoordelijkheid te ontwikkelen. Dit is geen taak die van de ene op de andere dag gebeurt, maar het is wel een rol die u stap voor stap kunt invullen.
Praktische tip: Begin met het samen bespreken van de grote keuzes die uw kind voor zich heeft, zoals de studiekeuze of de keuze voor een vervolgopleiding. Vraag uw kind naar hun gedachten en ideeën, en bied ruimte om dit proces zelf vorm te geven. Stel bijvoorbeeld vragen als: “Wat vind je belangrijk bij je keuze?” of “Welke mogelijkheden zie je?” en “Hoe denk jíj daar te kunnen komen?”. Op basis van zijn eigen inzichten heeft u handvatten verdere tips te geven.
Het kan lastig zijn om uw kind de ruimte te geven die nodig is om zelfstandig keuzes te maken. U hebt jarenlang een belangrijke rol gespeeld in hun ontwikkeling, en nu is het tijd om een stap terug te nemen. Maar dat betekent niet dat u volledig loslaat. Uw taak als coach is om uw kind vertrouwen te geven in hun eigen keuzes, terwijl u beschikbaar blijft voor advies en steun.
Praktische tip: Het is belangrijk om regelmatig te reflecteren op wat er goed gaat en waar uw kind tegenaan loopt. Dit helpt hen om hun eigen verantwoordelijkheden te begrijpen en te leren van de keuzes die ze maken. Een gesprek over successen en uitdagingen kan bijvoorbeeld zijn: “Wat liep er deze week zoals je gedacht had?” en “Wat had je graag anders gezien?” en “Hoe denk je dat je er de volgende keer een andere draai aan kunt geven?”
De overgang van opvoeder naar coach vraagt om een andere vorm van communicatie. Het gaat niet alleen over school of studie, maar ook over de zorgen, dromen en angsten van uw kind. Dit is belangrijk, omdat uw kind natuurlijk in de toekomst nog meer alleen tegen onverwachte en soms ongewenste situaties aan gaat lopen. Open gesprekken zijn essentieel om te begrijpen waar ze mee bezig zijn en om uw relatie te versterken.
Praktische tip: Zorg ervoor dat er ruimte is voor gesprekken over meer dan alleen studie of prestaties. Vraag naar hun gevoelens en verwachtingen, en geef ze de kans om zich uit te spreken over wat hen bezighoudt. Dit kan bijvoorbeeld door te vragen: “Hoe denk je over je toekomst?” of “Wat maakt je onzeker over je keuzes?” en “Wat houdt je tegen om die of deze keuze te maken?”
Door uw kind de kans te geven om zelfstandig keuzes te maken en verantwoordelijkheden te dragen, helpt u hen niet alleen om zelfvertrouwen op te bouwen, maar ook om te leren omgaan met de gevolgen van hun keuzes. Als ouder bent u er om hen te ondersteunen, maar uiteindelijk zijn zij degene die de koers bepalen.
Praktische tip: Wanneer uw kind een beslissing heeft genomen, bespreek dan samen wat ze geleerd hebben van het proces. Dit versterkt hun gevoel van verantwoordelijkheid en geeft hen de tools om in de toekomst met meer vertrouwen keuzes te maken.
En nog een laatste tip om niet te vergeten: Vergeet niet regelmatig de mooie keuzes van uw kind te benadrukken, de mooie dingen te zien en te genieten van dit proces!