Er zijn zo van die plekken op de wereld dat iemand een knappe chauffeur is als hij zijn auto ongeschonden en zonder kras door het verkeer weet te manoeuvreren. Jakarta in Indonesië bijvoorbeeld. Deze stad heeft één van de drukste verkeerssystemen ter wereld. De wegen zijn vaak overvol en het lijkt alsof iedereen zijn eigen zone probeert te creëren, ook als dat inhoudt in tegenovergestelde richting te rijden. Op dit soort plaatsen is het de vraag of er überhaupt regels zijn. En als er regels zijn, is de enige regel het eigen recht in hand te nemen. Gaat het in ons sociale verkeer soms ook niet zo? Nou ja, misschien niet zó erg dan.
Maar wie komt er zonder kleerscheuren door het sociale leven? Dat is de persoon die tussen de weilanden van Nederland rijd en nooit een andere auto tegenkomt…. Maar ja, dáár zijn koeien en waar oude koeien zijn, kunnen ze uit de sloot gehaald worden. En het is niet eens verkeerd om het eens over oude koeien te hebben.
Moeilijke gebeurtenissen hebben impact, dat kunnen we zonder twijfel vaststellen. Ze hebben niet alleen gevolgen voor onze eigen ervaring, maar ook op de manier waarop we naar anderen kijken en met hen in contact staan, of…. juist níet in contact staan. De gebeurtenissen hebben niet alleen te maken met de mensen waarmee we in de clinch lagen of door wie we gekwetst zijn, maar ook met de mensen daar omheen. We nemen een kijkje bij deze verschillende reacties.
Als mensen zich gesteund voelden in een nare tijd, kan dit de relatie verbeteren. En dit is een mooie, want het kan de verbondenheid met de partner of vrienden versterken. In toekomstige situaties zal er daardoor meer begrip en zorg onderling zijn, waardoor men er met elkaar nog sterker voor komt te staan.
Sommige mensen die diep geraakt zijn door gebeurtenissen, nemen afstand van anderen en sluiten zich emotioneel af. Dit kan omdat ze de ervaring hebben dat niemand hun pijn gaat begrijpen. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie binnen relaties.
Er kan een verschuiving optreden in de manier waarop mensen met elkaar communiceren. Dit kan zowel positief als negatief uitwerken. Zo zijn er mensen die het moeilijker gaan vinden hun gevoelens te uiten of zich kwetsbaar op te stellen. Dit kan dan weer sneller leiden tot misverstanden en spanning. Maar het kan ook zijn dat dingen juist wel besproken worden. Misschien voortaan met een laagje humor.
Deze bovengenoemde dingen dragen bij aan een ander aspect de verstandshoudingen, mits het positief opgepakt is. Voor sommige relaties kan het gezamenlijk doormaken van een moeilijke periode leiden tot persoonlijke en gezamenlijke groei. Net als in het eerstgenoemde punt, maakt dit de relaties en verhoudingen sterker.
Als een gebeurtenis niet goed begrepen of niet goed ondersteund wordt, kan dit leiden tot onbegrip of zelfs verlies van vertrouwen. Uiteraard zijn de gevolgen hiervan dat relaties steeds slechter worden en de mate van chagrijnig en negerend gedrag over en weer de nieuwe norm wordt.
Er zit dus veel dynamiek in relaties, dat is zeker. De gevolgen kunnen dus heel positief, maar ook heel negatief zijn. Dat hangt af van de manier waarop we erop reageren. Halen we oude koeien uit de sloot? Dan is het handig te weten hoe we dat het beste kunnen doen. Wij hebben een cursus Oude koeien uit de sloot halen. Hierin vindt u tips en handvatten om met gevoelige dingen uit het verleden om te gaan. U vindt de cursus via deze link.