De zomer op uw bord. Zodra de zon zich laat zien, verandert niet alleen ons humeur maar ook ons bord wordt lichter, kleurrijker en frisser. Denk aan sappige tomaten, knapperige courgette, frisse komkommer, geurende basilicum en die eerste nieuwe aardappeltjes. Zomergroenten zijn niet alleen heerlijk en gezond, maar ook vaak voordelig én van eigen bodem. In dit artikel nemen we u mee langs zomerse smaken, geven we kooktips én delen we inspiratie om uw zomerbordje op te fleuren.
Wat zijn typische zomergroenten?
In de zomer zijn deze groenten op hun best:
- Courgette
- Tomaten (alle kleuren!)
- Paprika
- Komkommer
- Basilicum, peterselie, munt
- Knoflook
- Bospeen
- Nieuwe aardappeltjes
- Maïs
- Lente-ui
Handige lijstjes vindt u op verseoogst.nl.
Waarom zijn deze groenten zo lekker in de zomer?
Zomergroenten hebben veel zonlicht gezien, en dat proeft u! Ze bevatten:
- Meer natuurlijke suikers, dus meer smaak
- Meer vitamines omdat ze rijpen in eigen seizoen
- Minder voedselkilometers, want vaak gewoon van Nederlandse bodem
Inspiratie: wat kunt u ermee maken?
Zomergroenten zijn veelzijdig. U kunt ze bakken, grillen, vullen, rauw eten of verwerken in soep of salade. Hier zijn een paar ideeën:
Gevulde courgette met paprika en feta
Licht, kleurrijk en makkelijk uit de oven ideaal voor een zomerse avond.
Ingrediënten (voor 2 personen):
- 1 grote courgette
- 1 rode paprika
- 75 g feta
- 1 kleine rode ui
- 1 teentje knoflook
- Olijfolie
- Peper en eventueel wat oregano
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Halveer de courgette in de lengte en lepel het vruchtvlees eruit.
- Snijd de paprika, ui en het vruchtvlees van de courgette fijn.
- Fruit de ui en knoflook in een beetje olie, voeg dan de paprika en courgette toe en bak 5 minuten mee.
- Haal de pan van het vuur en voeg de verkruimelde feta toe.
- Vul de courgettehelften met het mengsel en leg ze in een ovenschaal.
- Sprenkel er wat olijfolie overheen en bak 25 minuten in de oven.
Tip: Lekker met een frisse salade of wat couscous erbij!
Frisse komkommersalade met yoghurt en munt
Een perfecte verkoelende salade voor bij de barbecue of als lichte lunch.
Ingrediënten (voor 2–3 personen):
- 1 komkommer
- 150 ml Griekse yoghurt
- Handje verse munt (fijngehakt)
- 1 el citroensap
- Snufje zout en peper
Optioneel: beetje knoflookpoeder of verse knoflook (heel klein beetje!)
Bereiding:
- Was de komkommer en snijd in dunne halve schijfjes.
- Meng in een kom de yoghurt met citroensap, munt, zout en peper.
- Schep de komkommer erdoor en zet minimaal 10 minuten in de koelkast om op smaak te komen.
Tip: Ook heerlijk op een pita of naast een stukje gegrilde kip of vis.
Tomatensoep van verse tomaten met basilicumolie
Zon op uw bord! Deze soep is zacht, fris en makkelijk te maken.
Ingrediënten (voor 4 kommen):
- 1 kg rijpe tomaten
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 500 ml groentebouillon
- Handje verse basilicum
- Olijfolie
Bereiding:
- Snijd de tomaten in grove stukken. Snipper de ui en hak de knoflook.
- Fruit de ui en knoflook in olijfolie. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak kort mee.
- Voeg de tomaten toe en laat 10 minuten sudderen. Giet daarna de bouillon erbij en laat nog 10–15 minuten zachtjes koken.
- Pureer de soep met een staafmixer.
- Voor de basilicumolie: pureer een handje basilicum met een scheutje olijfolie en eventueel een snufje zout.
- Serveer de soep met een swirl van basilicumolie erover.
Tip: Heerlijk met een sneetje geroosterd brood of een bol mozzarella erbij.
Bewaartips voor zomergroenten
Zomergroenten zijn vaak kwetsbaarder dan wintergroenten. Let op:
- Tomaten? Liever buiten de koelkast bewaren.
- Courgette blijft 3–5 dagen goed in de groentela.
- Kruiden? Zet ze in een glaasje water of wikkel in een nat keukenpapiertje in de koelkast.
- Komkommer niet naast tomaten leggen – ze versnellen elkaars bederf.
Meer tips vindt u op de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum
Wist u dat…?
Tomaten in de zon nóg smaakvoller worden? Leg ze een uurtje op de vensterbank vóór het snijden!
- Tips voor koken met zomergroenten
Maak grote porties en eet de rest de volgende dag koud als salade - Voeg verse kruiden toe vlak voor het serveren – voor extra geur en smaak
- Kies eens voor een ‘vegetarische dag’ met alleen maar groenten van het seizoen
- Combineer warme en koude elementen – bijvoorbeeld warme courgette op koude salade
Tip: koop eens bij een lokale boer of markt, dat smaakt vaak extra vers!
Tot slot
Koken met zomergroenten is niet moeilijk en het geeft meteen een vakantiegevoel. Zet de ramen open, zet een zomers muziekje op en geniet van wat de natuur nu te bieden heeft.
Wat is uw favoriete zomergerecht?