Zo’n 1 miljoen mensen in Nederland gebruiken antistollingsmiddelen, ook wel bloedverdunners genoemd. Om trombose te voorkomen of te behandelen. Gebruikt u bloedverdunners? Vraag dan hier de gratis Antistollingspas aan bij de Trombosestichting.
Maar wat is trombose precies, en waar moet u op letten bij het gebruik van antistollingsmiddelen?
Trombose
Bij trombose raakt een bloedvat in het lichaam verstopt door een bloedstolsel. Dit belemmert of blokkeert de bloeddoorstroming. Dit kan in alle bloedvaten in het lichaam gebeuren. Trombose kan gevaarlijk zijn en leiden tot ernstige, blijvende klachten en zelfs tot overlijden. Voorbeelden van trombose zijn een trombosebeen, longembolie, hartinfarct en herseninfarct. Uiteindelijk overlijdt 1 op de 4 mensen aan de directe of indirecte gevolgen van trombose.
Antistollingsmiddelen
Mensen krijgen antistollingsmiddelen als zij een trombose hebben gehad. Het lichaam kan de trombose dan opruimen. Mensen krijgen ook antistollingsmiddelen om trombose te voorkomen. Na een operatie bijvoorbeeld. Of bij boezemfibrilleren of een mechanische hartklep. Zo wordt voorkomen dat zij ongewenste bloedstolsels ontwikkelen.
Wees alert op risico’s
Antistollingsmiddelen remmen de bloedstolling en voorkomen trombose. Een keerzijde is dat antistollingsmiddelen bloedingen kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld een blauwe plek of een wondje dat maar blijft bloeden. Maar er kan ook een maag- of hersenbloeding optreden. Daarom is het belangrijk om de medicatie volgens voorschrift te nemen.
Pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen gaan niet samen met het gebruik van antistollingsmiddelen. Deze middelen geven namelijk een hoger bloedingsrisico. Gebruik daarom, als u antistollingsmiddelen gebruikt, niet op eigen initiatief pijnstillers en ontstekingsremmers.
Ook andere medicijnen kunnen de werking van antistollingsmiddelen beïnvloeden. Daarom is het altijd belangrijk dat uw arts weet welke medicatie u gebruikt.
Antistollingspas
Gebruikt u antistollingsmiddelen? Dan kunt u gratis de Antistollingspas aanvragen. Op deze pas staan de gegevens van uw medicatie en noodnummers. Zo kunt u, maar ook zorgverleners en de mensen om u heen direct zien welke medicatie u gebruikt. In acute situaties is het soms nodig om te stoppen met het gebruik van bloedverdunners, om ernstige bloedingen te voorkomen. Daarmee kan de pas bijdragen aan het verkleinen van het aantal ziekenhuisopnamen en complicaties.