Publicatiedatum: 26 januari 2024
Jaarlijks vallen 2,2 miljoen mensen ten prooi aan online criminaliteit. Internetcriminelen gebruiken slimme trucs en doen zich voor als vrienden, winkelmedewerkers of zelfs uw bank. Ontdek de valkuilen van nepmails, malware en nieuwe fraudetrends met kunstmatige intelligentie. Bescherm uzelf online – lees verder om de risico’s te vermijden!
Slimme trucs van internetcriminelen maken iedereen kwetsbaar voor internetcriminaliteit. Ze doen zich voor als anderen om via de e-mail, sms of WhatsApp uw gegevens te stelen of u op te lichten. De berichten lijken afkomstig van vertrouwde personen, zoals vrienden, winkelmedewerkers met verleidelijke aanbiedingen, of zelfs uw bank. In persoon zou je wellicht niet zo snel in de val lopen, maar online is dat een stuk lastiger. De beste verdediging? Controleer altijd de afzender en klik weg als u twijfelt. Internetcriminelen doen er alles aan om betrouwbaar over te komen en gebruiken informatie van uw sociale media om hun geloofwaardigheid te vergroten. Blijf waakzaam!
Let op voor de volgende valkuilen:
- Nepmails: ontvangt u e-mails van uw bank of de Rijksoverheid die vragen om op een link te klikken en gegevens te delen? Dat kan ‘phishing’ zijn. Phishing is een vorm van online fraude waarbij oplichters proberen gevoelige informatie, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcardgegevens, te verkrijgen door zich voor te doen als een betrouwbare bron. Dit gebeurt vaak via valse communicatie, zoals nep-e-mails, berichten of websites, die sterk lijken op die van legitieme organisaties.
- Malware: kwaadaardige programma’s in links kunnen criminelen toegang geven tot uw computer of apparaat, waardoor ze meer persoonlijke gegevens kunnen stelen of uw computer kunnen blokkeren voor losgeld (ransomware). Ransomware is schadelijke software (malware) die wordt gebruikt door cybercriminelen om de bestanden op een computer of netwerk te versleutelen, waardoor de eigenaar geen toegang meer heeft tot zijn of haar eigen gegevens
- Hulpvraagfraude: ontvangt u berichten van zogenaamde familieleden in geldnood? Wees voorzichtig en neem niet overhaast actie. Sinds kort kunnen criminelen met behulp van AI stemmen namaken van personen, zoals familieleden om vervolgens u te misleiden om gevoelige informatie of geld vrij te geven. Dit kan fraude zijn!
Wees alert en bescherm uzelf online!